Gastronomie
Kuchyně pro labužníky i nenáročné
Francie je vyhlášená stolováním a požitkářským přístupem k jídlu. V tom si od nich opravdu můžeme vzít příklad. V běžných pracovních dnech jsme zvyklí na půlhodinku na oběd a pak rychle zpátky do práce. To ve Francii ne. Všimněte si, že velká část obchodů i supermarketů má minimálně dvouhodinovou polední pauzu. Francouzi zkrátka musí dobře jíst, ať se děje co se děje.
Pečivo
Určitě si všimnete, že hustota pekáren na jakoukoliv plošnou jednotku je mnohem vyšší než u nás. Obávám se, že jakmile potkáte nějakou Boulangerie, neodoláte a nějakou mňamku si koupíte. A uděláte jedině dobře.
Právě díky pekařským výrobkům a sýrům se hodně turistů vrací poněkud nakynutější. Ale rozhodně to stojí za to, protože kdo neochutnal ve Francii křupavoučké bagetky, croissanty a další lákadla, přišel o hodně.
Sýry
Francouzské sýry jsou výtečné, to je všeobecně známá skutečnost. Dělí se na mnoho druhů. Ani běžní Francouzi nedovedou rozdělit správně všechny své sýry, takže když to nebudete umět vy, rozhodně nejde o žádné faux pass.
Každopádně sýrů je mnoho (Camembert, Brie, Eidam a Ementál, Roqeufort, Maroilles, Reblochon, Kozí sýry), protože snad každý region má své typické a každý druh rozhodně stojí za ochutnání.
Mořské plody
Francouzi si pochutnávají nejen na šnecích, které rozdělují na suchozemské a vodní a pokládají je za gurmánský zážitek, ale také na mušlích, ústřicích, krevetách a langustách.
Další dobroty
Do typické francouzské kuchyně lze také zařadit steaky, které mají Francouzivíce krvavejší než jak jsme na to zvyklí my.
Fondy jsou též typickým pokrmem, který může být dělán jak na sladko (s čokoládou), tak na slano v podobě masa či sýru. Stačí si jen nad plamínek umístit speciální misku, do níž patří buď olej nebo sýr nebo čokoláda, podle toho, o který druh fondue právě jde. A především si nezapomeňte na takovou večeři udělat čas minimálně dvě hodiny, ať si zážitek náležitě vychutnáte.